Varlık Yayınevi
 
   
 
 
   
Anasayfa Tarihçe Varlık Dergisi Kitaplar İletişim Yardım
Yaşar Nabi Nayır
Varlık Ne İçin Çıkıyor
Varlık İçin Ne Dediler
Künye
Varlık'ta Bu ay
Varlık Dergisi İçeriği
Abonelik
Yaşar Nabi Nayır Ödülleri
Varlık Dergisi 'eurozine' üyesidir

ŞUBAT 2005

Çizgi-yorum - Semih Poroy Sayfa:2
Yeraltı Edebiyatı - Altay Öktem Sayfa:3
Yeraltı Edebiyatı, son yıllarda yeni yeni keşfetmeye başladığımız bir edebiyat türü. Bu kavram da, her yeni kavram gibi “kafa karışıklığı”na neden oldu, taşlar henüz yerine oturmadığı için neyin Yeraltı Edebiyatı sınırları içinde ele alınması, neyin alınmaması gerektiği bir türlü anlaşılamadı.
Yeraltı Edebiyatı ve Yerüstü - Hasan Bülent Kahraman Sayfa:8
Yeraltı Edebiyatı bir büyük kent, bir metropol üretimidir. Taşrada böylesi bir yaklaşım olmaz denemeyebilir. Ama gene de büyük kentin özgürlüğü, çoğulluğu, çoğulculuğudur bu edebiyatı üreten.
Soruşturma: Feridun Andaç, Zeki Coşkun, A. Ömer Türkeş şu sorulara yanıt verdiler: Sayfa:14
Dünya edebiyatını baz alırsak, Yeraltı Edebiyatı diye adlandırılan alt edebiyat türünün sınırlarını nasıl belirleyebiliriz, bir yapıtın Yeraltı Edebiyatı sınırları içinde yer alıp almadığını anlamak için hangi ölçütleri kullanabiliriz? Türk edebiyatı içinde Yeraltı Edebiyatı diye bir oluşumdan söz edebilir miyiz? Varsa örnekleri nelerdir?
Hikmet Temel Akarsu, Ayça Seren Ural, Vecdi Çıracıoğlu, Süreyyya Evren, küçük İskender, Fatih Kaynak, Metin Celâl, Ömer Faruk, Kaan Demirdöven şu sorulara yanıt verdiler: Sayfa:14
Son dönemde, kahramanlarını marjinal gruplardan seçen, altkültürlerin yaşam alanlarına ya da sokağa bakan, kısmen de olsa avangard denilebilecek bir dil kullanan, kısacası “ana akım”ın dışında kalan her türlü yapıtı bir çeşit Kara Edebiyat ya da Yeraltı Edebiyatı olarak adlandırma eğilimi var. Bu bağlamda, Yeraltı Edebiyatı’nı nasıl tanımlayabiliriz? Türk edebiyatı içinde, Yeraltı Edebiyatı diye bir oluşumdan söz edebilir miyiz? Yapıtlarınızı bu türün dilimizdeki örnekleri olarak tanımlayabilir miyiz?
Fazıl Hüsnü Dağlarca ile Söyleşi - Enver Ercan Sayfa:26
Gözlerim gücünü yitirdi. Bu yüzden mutlu oldum. Düşünerek görmek, sevmeye benziyor.
Aydınlığa Doğru (şiir) Fazıl Hüsnü Dağlarca Sayfa:29
Yaşamın Şairi Dağlarca - Ahmet Soysal Sayfa:30
Dağlarca’da hayvan, sadece bildiğimiz hayvan değil, “hayvanlık” niteliği olarak insanın da içinde barındırdığı temel bir niteliktir. Bu nitelikte söz konusu olan, herhangi bir olumsuz “ilkellik”, kabalık, zorbalık, uygarlığa aykırılık ya da karşıtlık değildir.
Felluce’de Ölüm (şiir) - Vecihi Timuroğlu Sayfa:35
Oğuz Atay’ın Mektubu - Selim İleri Sayfa:36
Kopuk kopuk sahneler. Birbirine eklenebilir de, eklenmeyebilir de. Nasıl eklenecek, neye göre eklenecek? Sıraya mı dizmeliyim, kopuk kopuk mu kalmalılar?
Aşka Aşık Bir Kadın İçin Sonnet (şiir) - Ahmet Necdet Sayfa:42
Lâkerda (öykü) - Barlas Özarıkça Sayfa:43
“Lâkerda olmadan önce balıktım ben.” Sonra, çok sonra, çok katlı bir apartmanın camından caddeye bakıyordum.
Üçüncü Yaka (şiir) - Hilmi Haşal Sayfa:47
Aşka Mevlana Aşığa Mayakovski (şiir) - Mahmut Temizyürek Sayfa:48
Paradoks Diyalektika – Uçurma Ayrıcalığı Haydar Ergülen Sayfa:49
Uçurmak eskiden ‘sınıfsız’dı: İsteyen, istediği yerden istediği –gerçekte ‘istemediği’ kadar– uçabilir, uçurabilirdi. Bu her isteyenin uçurabileceği anlamına gelmiyor yine de, öyle kolay kolay izin verilmezdi.
Uzaklara Gitmek Adına - Feridun Andaç Sayfa:51
Yolculuk düşüncesi beni hep kendine çeker. Bir yerden bir yere gitmek, gezip görmek adına çıkılan yolculukları adlandırmadan esintisine kapılırım gezginliğin.
4 Mercedes (öykü) - Murat Gülsoy Sayfa:54
Unutmamak için yazıyorum. Arzu’yu, çocukluğumu, heyecanlarımı, korkularımı, deliliklerimi... Neden bilmiyorum, unutmak ölümden daha çok korkutuyor beni.
Sisli Kır (şiir) - Nilay Özer Sayfa:59
Mavi - Mustafa Şerif Onaran Sayfa:60
Bugün bir “Mavi Hareketi”nden söz edilebiliyorsa; siyasetin oyununa gelmeyen bir gerçeklik anlayışının edebiyata geniş bir soluk aldırdığı, “Yeni Toplumcular”ın oluşmasına olanak hazırladığı içindir.
Ter (şiir) - Deniz Durukan Sayfa:63
“Huzur”un Örtük Anlamları - Berat Açıl Sayfa:64
Her metnin açık ve örtük olmak üzere iki anlamı vardır. Örtük anlamı, psikanalitik anlam olarak da adlandırmak mümkündür. Psikanaliz, edebiyat metinlerinde bu ikincil anlamı bulgulamayı amaçlar.
Kadınların Gizli Tarihi - Pınar Karababa Sayfa:69
Destanın eril sesinin tersine çevrilmesi kadınların dil ve bilgi içinde bastırılmış yerlerini dönüştürür ve eril yapıya direnişlerini ortaya çıkarır. Kadın Destanı’ndaki kadınların ezilmiş benliği baskıcı isteme direnir ve Nippukir’in destanı sayesinde kendilerini görmezden gelen tarihin ve sahip olamadıkları dilin içinde yer alırlar.
Türkçe Ders Kitapları Milliyetçilik ve Eleştirel Düşünce - Savaş Kılıç Sayfa:72
Öncelikle eğitim (resmi olsun olmasın) düşünce yükleme işi olarak değil, beceri geliştirme süreci olarak tanımlanmalı, ders kitaplarındaki metinlerin seçiminde tek ölçü, öğrencilerin severek okuyabilmeleri olmalı ve anadili eğitiminin hedefleri olan sözlü ve yazılı anlatım becerilerinin geliştirilmesine ne ölçüde katkıda bulundukları gözetilmelidir.
Alias (şiir) - Safa Fersal Sayfa:74
Eleştiri Tarihinden - Mehmet Rifat Sayfa:75
Cevdet Perin gerek karşılaştırmalı yazın alanındaki çalışmalarında, gerekse doğrudan doğruya Fransız yazın tarihine yönelik araştırmalarında konusunu akıcı bir anlatımla ve dönemine göre pek de eski sayılamayacak bir dille işlemiş, özellikle Çağdaş Fransız Edebiyatı kitabında, 1930-1950 yılları arasında yayımlanmış kaynaklardan da yararlanarak dönemin eleştiri ve yazın tarihi anlayışını bir ölçüde yansıtmıştır.
Deniz Dili ve Edebiyatı (şiir) - Nurduran Duman Sayfa:80
New York Üçlemesi: Bir Şehri Soyutlamak - Hande Koçak Sayfa:81
“New York sadece bir şehir değil, aynı zamanda bir fikirdir, bir ideadır. Herkesin bir New Yorklu olabileceği, herkese kucak açan bir göçmen şehri fikridir,” diyor Auster. Belki de New York’ta yaşamanın tek yolu, Cam Kent’te D.Q’nin –Don Kişot’un ya da Daniel Quinn’in– söylediğini yapmaktır sadece, onun deyimiyle “Auster’ın gözleriyle bak resme” “ve başka bir şey düşünme”.
Dahomey (şiir) - Nikolay Gamilöv Sayfa:84
Susan Sontag: Ateş ile Buz - Craig Seligman Sayfa:85
Sontag’ın öfkesini yitirmek karşısında kendimi çok yoksun hissediyorum. Bu dünyada, şimdiki zamanda, o öfke, birlikte dövüşmemiz gereken tek şey içindir.
Bir Tüy Kalem - Mustafa İri Sayfa:87
Karadeniz’in; Kuzey’in çocuklarının saçtığı bir ışık vardır. Kökleri o topraklara tutunan deniz insanı başka türlü yaşar, başka türlü şarkı söyler, başka türlü oynar.
Yeni İmzalar - Enver Ercan Sayfa:90
Gönderdiğiniz ürünlere, k. İskender’den değerlendirme fırsatı bulamadığı için devraldıklarım da eklenince bir aylık zaman diliminde okuyabileceğimden fazla dosya birikmiş oldu. Sanıyorum, şubat ve mart sayılarında, hiç değilse birikmiş olanları değerlendirmiş olurum.
Babaya Ağıt (şiir) - Özgür Kanbir Sayfa:91
Pazartesi İzlenimleri (öykü) - Abdullah Barış Sayfa:92
Garson masamıza gelmiş bekliyordu. Ona sipariş veremiyordum, çünkü arkadaşım önüne eğdiği başını iki yana sallayarak sevgilim olacak kaltağın beni ne hale getirdiğine yanıyor ve iyice tuhaflaştığımı söylüyordu. E ama artık fazla oluyordu.
Hâfız’ın İlhamına Yolculuk (şiir) - Fırat Mermer Sayfa:93
Gürültülü Bir Gün - İbrahim Yıldırım Sayfa:94
Gerçek adımı saklamayı hiçbir zaman düşünmedim. Bu sayfalarda sık sık kim olduğumu açıklayan yazılar da yazdım. Ancak yine de bazı eleştiriler alıyorum... Son günlerde kimi kişiler, takma ada sığınmamı doğru bulmadıklarını, –biraz saldırgan metinlerle– interneti kullanarak iletiyorlar... Bundan dolayı, bu sayıda ilk ve son kez gerçek adımı kullanıyorum. Herkes bilsin!
ŞUBAT 2005 - KİTAP EKİ

Ahmet Önel ile Söyleşi TURGAY PASİNLİGİL 1

Aynı Düşün İçinde
BUKET ÖKTÜLMÜŞ 4

Suda Bulanık Oyunlar
TÜLİN ER 6

Ahmet Oktay ile Söyleşi
YAVUZ ÖZDEM 8

Keşişin Gümüşleri
GÜLTEKİN EMRE 12

Mine Söğüt ile Söyleşi
GÜLCE BAŞER 14

Gezgin
TURGAY SEÇKİNER 18

Engin Çetinbağ ile Söyleşi
NESLİHAN GÜREL 20

Ahmet Yıldız ile Söyleşi
ALİ ULVİ 21

Yeryüzü Kitaplığı
GÜLCE BAŞER 23

Labirentte Yürümek
İDİL ÖNEMLİ 26

Yeni Yayınlar
REYHAN KOÇYİĞİT 29

Anasayfa   |   Tarihçe   |   Varlık Dergisi   |   Kitaplar   |   İletişim
Copyright © 2017 VARLIK YAYINLARI